Att paddla på öppet vatten är något som har ökat i popularitet. Bland annat på Västkusten har vattenaktiviteter fått ett uppsving. Det är dock viktigt att välja farkost efter aktivitet för att få en bra upplevelse.

Både kanot och kajak är något som blivit väldigt populärt. Många tror dock att de två vattenburna farkosterna fungerar på samma sätt. Det finns dock vissa skillnader och det är viktigt att välja rätt. För att göra ett bra val behöver du läsa på om kanot vs kajak och jämföra. De två båtarna är annorlunda och skiljer sig i utrustning.

Sittställningen varierar beroende på farkost

Kanoter har ett slutet däck och en öppen konstruktion. Paddlaren som sitter i kanoten har uträckta ben och använder en paddel med ett blad för att föra kanoten i önskad riktning. Det går även sitta i en knäande roddställning i en kanot. I en kajak däremot sitter paddlaren med böjda ben. En kajak har ett stängt däck och manövreras med en paddel som har två blad.

Kanoter är rymliga

Kajaker är ofta stabilare på grund av sin bredd och är därför fördelaktig på öppet vatten. Det är även lättare att ta dig i en kanot än vad det är i en kajak. En kajak kräver mer energi och är långsammare än vad en kajak är. Med en kajak kan du enkelt paddla exempelvis bland öarna i Göteborgs södra skärgård om du vill uppleva både obebodda och vildvuxen natur. En kajak är designad för att vara effektiv och kräva mindre energi av paddlaren. Med en kanot är det lätt att få med mycket mer utrustning. Den lämpar sig bra om du planerar att övernatta någonstans.

Sightseeing i Göteborg med en kajak

Intresset har som sagt ökat för diverse vattenaktiviteter och många av kurserna som ges har varit väldigt populära. Om du inte är van att paddla kanot eller kajak är det bra att gå en kurs för att lära dig hur du ska paddla på ett säkert sätt. När du beger dig ut på öppet vatten är det väldigt viktigt att ha koll på hur du ska manövrera stora vågor. Om du vill paddla i lugnare vatten finn det i Göteborg bland annat en kombinerad kurs och sightseeingtur som visar upp staden från en annan vinkel.