Att ha en egen motorbåt är en dröm många har. En båt ger en enorm frihet och du kan få en fantastisk naturupplevelse på sjön. När du köper båt ska du inte glömma att skaffa dig den kunskapen som krävs för ett säkert båtliv.

Båtlivet är något som lockar många eftersom det ger en enorm frihetskänsla att ha en egen båt. Men många lockas också av de fantastiska naturupplevelserna som går att få med båt. Att kunna köpa och köra en egen motorbåt är en dröm för många. För att kunna åka ut på sjön på ett säkert sätt måste du ha en motorbåtsförsäkring, kunna navigera, veta vad sjösäkerhet är och lära dig läsa sjökort. Alla delar är viktiga men en av det viktigaste punkterna är försäkringen. Om det skulle hända något på sjön är det viktigt att du är rätt försäkrad. Det finns basförsäkring och mer omfattande premiumförsäkringar. När du tecknar en motorbåtsförsäkring ska du se till att den uppfyller dina behov.

Ta förarbevis för fritidsbåt

The,Boat,Is,Moving,At,High,Speed,On,The,Sea.Om din motorbåt är större än tolv gånger fyra meter krävs det att du har en skepparexamen. Men en båt ska alltid vara bemannad på ett sätt som är betryggande eftersom du kan dömas till böter som du brister i gott sjömanskap. Därför är det bra att gå en kurs för att lära dig sjömanskap eller ta förarbevis. Vad du behöver beror på hur stor båt du har eller tänker köpa. När du ska ut på sjön i sommar ska du också kolla vad som gäller när du ska lägga till på öar eller vid båthamnar. Det kan finnas vissa regler som du måste efterfölja.

Tips för en lyckad båtsommar:

  • Ta ett förarbevis för fritidsbåtar.
  • Visa hänsyn på sjön.
  • Håll alltid koll på vädret.
  • Det ska finnas flytvästar till alla på båten.
  • Försäkra båten.

Kontrollera båten du ska köpa

Om du ska köpa en motorbåt är det viktigt att du tänker på vilket behov du har och köper en båt efter det. Tänk på alla kostnader och lägg in det i budgeten. Du måste tänka på att försäkringar, utrustning och bränsle tillkommer utöver det båten kostar. När du köper en båt ska du kontrollera den noggrant. Om du köper en begagnad båt kan du anlita en besiktningsman som besiktar båten åt dig.