Allt fler unga har de senaste åren fattat tycke för sportfiske och antalet medlemmar hos organisationen Sportfiskarna har ökat. Många anser att västkusten är det absolut bästa stället för alla typer av fiskare. Just i Strömstad är räkfisket absolut populärast.

De på organisationen Sportfiskarna har sett att deras medlemsantal ökat de senaste åren och de tror att det är fiskefilmer på sociala medier som fått fler att bli intresserade av fiske. Fiskefilmerna lockar framförallt yngre människor till sportfisket och internet överhuvudtaget tros ha en stor del i detta. I och med att en yngre generation lockats till sportfisket tror fiskeexperter att fisket kommer bli mer miljövänligt. Detta för att man tänker mycket mer på fiskevård nu än vad man gjorde tidigare. Man är dels rädd om fisken och dels tar man inte upp fiskar som är viktiga för bestånden. Läs mer.

Västkusten bjuder på bäst fiske1685915-pojkar-fiskar-pa-vinon

Men var är det då bästa att fiska? På gp.se säger man västkusten eftersom regionen har ett väldigt lättillgängligt fritidsfiske. Sjöarna och vattendragen i Västsverige sägs vara fantastiska men västkusten bjuder även på möjligheten att fiska från land i havet under sommaren. Står man på en klippa i Bohuslän där det är ganska så brant nedför och man fiskar nära botten med räka på kroken, är chanserna väldigt goda att man får napp. När det gäller utrustning beror den väldigt mycket på var och vad man ska fiska. Nybörjaren kommer långt med några flöten, krokar, sänken och ett långt spö med haspelrulle. Den som inte har en fiskeaffär nära till hands kan hitta fiskeutrustning på nätet.

Stod upp för räkfisket

När det kommer till Strömstad är räkfisket väldigt populärt och det har blivit en avgörande fråga för Strömstad. Detta blev ännu mer tydligt när WWF rödlistade västkusträkan. Då samlades politiker och yrkesfiskare och manifesterade för det hållbara och långsiktiga fisket som de kämpat för under många år. Kommunfullmäktige uppgav att han absolut stod på yrkesfiskarnas sida och att han blev irriterad över det beslut som WWF tagit. När WWF kom ut med årets upplaga av deras fiskguide var västkusträkan fortsatt rödlistad. (Källa)