En av de stora fördelarna med att semestra på Västkusten är att det går att fiska i havet. Makrill, rödspätta och torsk går alla att få på kroken i fjordarna vid kusten. Om du är nybörjare och ovan vid båtar, så är roddbåten ett perfekt alternativ.

Det är enkelt att hitta roddbåt till salu online, och den är som gjord för trivsamma dagsutflykter med mycket fiske och bad. Här följer några tips på vad du ska tänka på när du ger dig ut till havs.

Använd flytväst

Alla i båten ska ha flytväst på sig, oavsett hur nära land ni befinner er. Flytvästarna ska vara anpassade efter bärarens kroppsvikt, detta är extra viktigt när det gäller barn. På senare år har det blivit populärt med uppblåsbara flytvästar, som är mindre och smidigare att bära. Många missar dock att de här västarna kräver regelbunden service, bland annat kan gaspatronen som fyller västarna med luft sluta att fungera. Se därför till att din flytväst fungerar som den ska, innan du ger dig ut i båten.

Viktigt att ha med sig i båten

Att sitta i en roddbåt och fiska är för många det mest rogivande som finns. Bäst är det när solen skiner från en blå himmel och vattnet ligger spegelblankt runt båten. Men vädret kan slå om snabbt, och förutsättningarna kan plötsligt ändras. Då gäller det att ha rätt utrustning med sig i båten. En mobiltelefon med vattentätt fodral kan rädda liv om du råkar i sjönöd. Försäkra dig om att mobilen har täckning i de områden du tänker fiska i. Om det regnar och båten blir vattenfylld, måste du ha ett öskar att ösa med. Satsa på ett ordentligt och hållbart kar, som inte riskerar att spricka om du måste ösa mycket. Din båt ska vara försedd med åror, även om du har en motor. Om båtmotorn går sönder ute på havet är den i många fall inte möjlig att laga på plats. Andra saker som är bra att ha med sig på fisketuren är förstås mat och vatten.