Har du, precis som många andra svenskar, storslagna planer på att ge dig på en bilsemester i sommar? Då finns det en hel del saker du bör tänka på innan du sätter dig bakom ratten och gasar iväg – och det är bland annat att serva fordonet, kolla dina försäkringar och packa med rätt saker!

”Kolla försäkringarna. Åker du till så kallade ”gröna kort-länder” gäller försäkringen precis som i Sverige. Det gröna kortet intygar att bilen är trafikförsäkrad. I Europa gäller det samtliga länder utom Kosovo. Reser man utanför gröna kort-zoner måste man teckna bilförsäkring på plats i det aktuella landet. Ta kontakt med ditt försäkringsbolag för att få ett grönt kort.” läs hela listan här.

resa europa bilsemesterSom citatet ovan berättar är det viktigt att kolla försäkringarna när du tänkt ta med bilen i sommar och göra en roadtrip, men det är självklart inte det enda du ska tänka på. Viktigt är till exempel att kära i en bil som inte krånglar eller riskerar att gå sönder. Så innan du ger dig iväg kan det vara bra att ta en tur förbi din verkstad och kolla så att står rätt till – att lämna in sin bil på service då och då för att få den servad är i och för sig något man kan göra även om man inte ska åka bort.

Detta ska med i packningen

Visserligen är det viktigt att packa med rätt prylar till sig själv såsom ombyten och matsäck med mera, men också viktigt att ta med lite av bilens saker. Vad du till exempel inte bör lämna hemmet utan är dina aktuella identitetshandlingar och bilens registreringsbevis, det som är i blått. Den gula delen kan lämnas hemma. Likaså är det alltid bra att ha med en skadeanmälningsblankett i bilen utifall att något skulle gå snett.  Tänk också på att du planerar din resa ordentligt och har kollat upp alla vägar och annat som du ska åka på under resans gång – att köra vilse i främmande land är aldrig roligt då det kan vara svårt att hitta någon som pratar engelska!