Strömstad i våra hjärtan, men när vintern är kall och blåsig, havet fräsande och blågrönt kanske en resa längre bort är att föredra. Varför inte till Afrika? Den kontinent som nog de flesta svenska besökt minst – om man räknar bort nordligare delar med Marocko och Egypten. I dag skriver vi om Tanzania och varför en bör åka dit!

I Svenska Dagbladet kan vi läsa hur kontinenten Afrika på 20 år har gjort en nästintill omvälvande metamorfos, där den demokratiska utvecklingen gått rekordsnabbt och även så den ekonomiska – med tillgång till internet och smarta telefoner nästan överallt. Ökad kommunikation ger vidare ökad rörlighet mellan gränser och nationer som förut stått i fattigdom och glömska reser sig med växande ekonomier och växande medelklass. Sedan finns det fortfarande auktoritärt styrda länder och orättvisor i Afrika, men kanske ändå att vår bild av fattigdomens kontinent bör revideras och moderniseras en aning? Sedan kan det vara väl värt att minnas att det finns olika sanningar om Afrika som världsdel, och att en verklighet inte utesluter en annan. Bland annat kan man, för att lära sig mer, läsa i böcker som kommit ut om just Afrika som kontinent och vad som sker där, ett tips är att kolla in Det nya Afrika, av Erika Bjerström, som är SVT:s utrikeskorrespondent i Afrika.  Ett tips är ju också att själv åka ner till Afrika och resa runt, varför inte till exempel resa till tanzania?

Ett fantastiskt djurliv

Vad kan en då göra som turist på besök i Tanzania? Ja förutom paradisön Zanzibar kan man med fördel kombinera strandliv med safari, vilket vi kan läsa mer om här i en artikel i Aftonbladet. Bland de djur som man kan få tillfälle att beskåda är:

  • Elefant och buffel
  • Noshörning och krokodil
  • Lejon, flodhäst och leopard
  • Gepard och giraff
  • Antilop och zebra
  • Delfiner och sköldpaddor

strand hav semester MINDREEn person som trivs i Tanzania kan vi läsa om i Norran, en präst som engagerat sig i decennier med flera internationella insatser och missioner till landet med Kilimanjaro och djungel, hav och het sol. På plats i norra delen av Tanzania har Svenska kyrkan med sina missionspräster och volontärer samarbetat med sjukhusverksamhet och flera sociala satsningar där pengar samlats in från kollekter och loppis. Landet gör även det stora framsteg i jordbruk och modern teknik, något som förhoppningsvis sprids ner till befolkningen och till näraliggande länder.

Ja kanske kan detta inspirera någon eller flera till att verkligen ta saken i egna händer och boka drömresan, som kanske inte ligger så mycket längre bort än vad man kan tro, kanske till och med i samma tidszon fastän det låter som om Afrika med sina länder ligger så extremt långt bort. Sedan finns det väl över femtio länder att välja bland, och Tanzania är ett av dessa som blir mer och mer populärt för varje år att resa och se, dels för alla fantastiska djurarter men också för stämningen, de vackra omgivningarna i tropiker, berg att bestiga så som Kilimanjaro och öar där självaste Freddie Mercury växte på – Zanzibar, men delfiner och sköldpaddor i omnejden.