Elcyklar är ett enkelt och klimatsmart sätt att ta sig fram både på landet och i urbana miljöer. Till sommaren 2020 kommer elcykeln förmodligen få sitt genombrott också för cykelsugna semesterfirare. På västkusten finns en av de finaste cykellederna: Kattegattleden.

Elcykeln har blivit ett av de populäraste miljömedvetna transportsätten för vardagsbestyren. När detta skrivs står våren inpå knuten och med det är sommaren strax här med allt den för med sig i form av semesteraktiviteter. Många tycker om att cykelsemestra, och 2020 kan bli året då elcykeln slår igenom som transportsätt också bland semesterfirare. Din cykelsemester kanske startar med en elcykel från Cykloteket, de har mängder av varianter som passar väglaget på Sveriges västkust.

Cykla på västkusten

För den som vill cykla på semestern är den svenska västkusten en pärla. Där finns gott om alternativ för cykelleder, varav den främsta är leden som kallas för Kattegattleden. Kattegattleden blev när den invigdes för några år sedan landets första nationella cykelled. Leden går från Helsingborg i söder till Göteborg och sträcker sig genom totalt 10 kommuner och tre regioner. Större delen av sträckan ligger vackert belägen nära havet. Vill du fortsätta cykla norrut efter Göteborg finns det goda möjligheter att med kartans hjälp fortsätta rutten längs med havskanten.

Bekvämt för cykelsemestern

Elcyklar har på senare år blivit mycket populära, främst bland människor i storstadsregionerna. Populariteten kommer sig bland annat av att elcykeln är perfekt för arbetspendling på sträckor som är lite för långa för att köras med vanlig cykel. Eftersom elcyklar är utrustade med hjälpmotor som knuffar på extra i uppförsbackar och på jobbiga sträckor upplevs de som enklare att pendla med till och från jobbet. Bekvämligheten i att ha en elmotor gör förstås elcykeln lika lämplig för semestern.

Viktiga saker att ha med sig på cykelsemestern:

  • Absolut obligatoriskt är att du tar med dig ett verktygskit med reservdäck, cykelpump och andra viktiga redskap. Låt inte en simpel pyspunka sätta punkt för cykelsemestern!
  • Klädombyte. Det kan visserligen vara varmt på sommaren på västkusten, men regn är inte helt ovanligt. Ta med en regnjacka och andra kläder att byta till.
  • Övrigt – tält? grill? Tänk på att elcykeln ger dig större packmarginal eftersom hjälpmotorn gör att du kan packa mer utan att det blir tungt att cykla.