Strömstad är farligt nära Norge

När man befinner sig i den västra staden Strömstad så är det, med sina 20km till riksgränsen och Norge, inte alls konstigt om man åker dit. Det kan vara fint och skönt att få komma bort från vardagen några dagar, Norge är dock inget land man åker till för att shoppa. Eftersom priserna är ganska hutlösa jämfört med Sverige. Däremot kan man ju få lyssna på ett helt nytt språk och få känna av en annan del av den skandinaviska trenden och livsstilen. Många tycker att norska låter väldigt glatt och trevligt så att få lyssna på deras prat i någon dag eller två kan ju vara upplyftande. Om man lyssnar riktigt noga så kan man höra att de använder ord som finns i svenskan, men som inte vi använder längre. Norskan kan också använda sig av väldigt gamla ord som i princip har tagits ur bruk.

Norge och dess fjordar

För den som inte reser så mycket eller bara inte har uppmärksammat våra grannländer så har faktiskt Norge väldigt mycket att erbjuda. Kanske då inte deras städer eller deras dyra öl eller annat. Däremot så bör man i alla fall minst en gång besöka fjordarna som finns kring Bergen i Norge. Två av fjordarna står nämligen på världsarvslistan och lär troligen göra det. Det är Geirangerfjord och Nærøy­fjorden som har smyckats på listan och den senare är den enda som har fått motiveringen ”autentiskt, oförstört och kommer sannolikt att så förbli”. Frågan är nu varför det inte finns några svenskar på båtarna som tar en mellan fjordarna. Svaret på den frågan är nog ganska enkel och står för mycket av det som finns i Norge: priset. Har man däremot lite koll och planerar så behöver det inte kosta så mycket. Det finns egentligen ingen anledning att inte ta sig till Norge och deras fjordar. Har man också med sig en hyfsad kamera så kan man absolut komma hem med en drös bilder som de allra flesta skulle vilja se.

”Redan en kort stund efter avfarten blir utsikten bedövande över dalen med floder och snöklädda fjälltoppar. En konduktör har tipsat oss om att sitta på högra sidan, och det är ett bra råd; det mesta utspelar sig där.”