En plats som sedan länge lockat många tack vare sitt rika djurliv är Galapagosöarna utanför Ecuadors kust – inte minst för att det sägs att det var just här som Charles Darwins evolutionsteori föddes.

arlanda terminal flygÄr man sugen på att, precis som Charles Darwin, uppleva Galapagosöarnas fantastiska djurliv finns flera alternativ såsom att exempelvis göra en kombinerad resa med företaget TailorMadePeru som via länken http://www.tailormadeperu.se/resor-i-peru/kombinerade-lander/peru-och-galapagos/ har kombinerat en upplevelse i Peru med som avslutas med en kryssning i Galapagos. För något att lägga på minnet är att det inte är för intet som denna ögrupp nämns som nummer ett på bland annat Expressens topplista över paradisöar att besöka innan man dör. Just Galapagos är nämligen så pass unikt i både djurliv och ekosystem så när du tar dig hit finns inga all-inklusive-anläggningar, inga nattklubbar eller anlagda sandstränder – här hittar du istället naturen orörd och kan njuta av i princip samma syn som Charles Darwin gjorde när han först steg iland här och utvecklade sin teori om finkarnas genetik som kom att bli grund till evolutionsteorin vilken Darwin kommit att benämnas som fader till. Något man kan läsa mer om hos Sveriges Radio.

Djurarternas uppkomstplats

Något som också sägs om Galapagos tack vare det unika djurlivet som finns här är att detta skulle vara platsen som allt djurliv på jorden kommer från. Och det är egentligen inte så konstigt. Eftersom att Galapagos är så isolerat som ögruppen är 100 mil utanför Ecuadors fastland finns här hela 95 procent av jordens kräldjursarter och också hälften av alla fåglar, skriver Svenska Dagbladet. Något som också noterades av Darwin när han besökte öarna under sina fem veckor här och därför fann sin inspiration till sin teori om arternas uppkomst. Så konstigt ät det inte heller att just Galapagosöarna var en av de första platserna som kom att bli listade FN:s Världsarvslista, ett skydd som dessutom kom att utvidgas till att gälla öarnas omgivande vatten – så att kryssa förbi här är verkligen något av en extraordinär upplevelse!