När semestern kommer är det många som vill ge sig ut och åka och ta med sig cyklar och annan last. Men om du redan har en husvagn eller annat på släp – vilka regler gäller då för att också kunna hänga på cyklarna? Vilken dragkrok ska man ha om man dessutom vill ta med cykeln på åkturen?

Med en dragkrok kan du inte bara dra ett släp – du kan även hänga cyklar på den. Då måste du fästa en så kallad cykelhållare på dragkroken så att cyklarna hänger stabilt under hela resan. Om du inte redan har en dragkrok monterad på bilen måste du köpa till en. Klicka här för att komma till de olika modellerna.

Cykelhållare på dragkroken

Cykelhållare kan monteras på de flesta dragkrokar men de fasta är i regel bättre och stummare. Vilket möjliggör för en stabilare last. När du monterar cykelhållaren måste den sitta ordentligt fast och liksom gripa hårt om dragkrokens kula för att lasten inte ska rucka under resan. Detta förstärker du genom att spänna fast hållaren och cyklarna ännu mer innan du startar bilen. En cykelhållare brukar även ha infällbara och flexibla hållare som spänns åt.

När hållaren är rejält åtskruvad, ska cyklarna hängas på. Även här gäller det att spänna fast lasten ytterligare för en säkrare färd. Det är också av extrem vikt att registreringsskylten inte är osynlig under cyklarna, eftersom numret måste synas. Detta gäller även bilens belysning. Här är en sammanfattning från Aftonbladets artikel.

Skrapa rutan och rengör nummerskylten. Vintertid gäller andra lagar i trafiken – och det kan bli dyrbart att inte följa regelverket

Om du ska dra annan last bakpå bilen och dessutom ha med dig cyklar, kan det vara smartare att investera i en cykelhållare på taket istället. Dock måste du tänka på att det kanske blir problem när du kör in i parkeringsgarage och liknande.