Reser man inrikes kan det vara skönt att resa med endast en kabinväska som handbagage. Dock så gäller det att man känner till reglerna innan man kliver på planet då varje flygbolag har sina egna regler. Tillåten vikt och storlek skiljer sig ganska mycket beroende på vilket bolag man åker med.

Att resa inrikes betyder en kortare resa som oftast inte varar längre än några dagar. Detta betyder att packningen inte kräver en stor resväska utan att man hellre väljer kabinväskor som kan checkas in som handbagage. Med enbart handbagage slipper man oftast extra avgifter och kan resa både billigare och smidigare. Men det gäller att man håller koll på regler för att få med sig kabinväskan hela vägen.

Det är litet av en djungel för konsumenterna att hålla reda på, eftersom det är flygbolagen själva som får bestämma regler för både handbagage och incheckat bagage – Cecilia Collin, konsumentjuridisk rådgivare i Västerås

Regler att hålla koll på

flygplanNu gäller det att man som resenär håller ögon och öron öppna och läser på om flygbolagens förändrade regler. Fler och fler flygbolag har nämligen börjat införa avgifter även på handbagage. Eftersom alla inte känner till regler om avgifter och storlekar är det många som bli besvikna och upprörda när man väl i kön till planet får veta att man är tvungen betala en extra avgift. Andra resenärer menar att det är upp till varje resenär att själv ta reda på vilka mått som gäller innan avresa.

Vissa bolag har även satt nya regler där man endast tillåter de 90 första passagerarna att få ta med sig bagaget. Resten måste checka in det på vanligt vis tillsammans med stora resväskor.

Var därför uppmärksam och res med en väska som uppfyller kraven, då blir resan lika bra som förväntat!