Att inbrottstjuvarna trivs som bäst när många i ett grannskap inte är hemma överraskar såklart inte någon. Hur kan du på bästa sätt skydda hemmet från inbrott och var sker de flesta inbrotten?Det och mycket annat får du svar på i den här artikeln.
Coronaviruset sprids över världen och många har därför valt att stanna i Sverige under årets semester. Men även under de förutsättningarna väljer många att resa från hemmet, om så bara för att resa runt i Sverige. Det innebär att inbrottstjuvarna får fler tillfällen än under resten av året. Ett bra skydd mot inbrott börjar med att du besöker https://dorrakuten.se/sakerhetsdorrar/ och införskaffar en säkerhetsdörr.
Inbrottsnivåerna i princip desamma – trots att många är hemma
Eftersom det pågår en pandemi är det många som valt att hålla sig hemma under årets semester. Det vore i och med det lätt att tänka att antalet inbrott skulle ha sjunkit kraftigt. Även om det märks en minskning jämfört med sommarperioden 2019 är den långt ifrån så kraftig som förväntat. SVT Nyheter skriver att det mellan den 1 och 14 juli 2019 rapporterades 1618 inbrottsförsök och fullbordade inbrott. Motsvarande siffra för 2020 är 1 519. Framför allt riktar inbrottstjuvarna in sig på förhållandevis välbärgade områden. Ett sätt att är att titta på åldersstrukturen i ett område – många medelålders eller äldre människor innebär ofta hög materiell status. Inbrottstjuvar riktar därför ofta in sig på villaområden eller områden med flerfamiljshus.
Säkerhetsdörrar och lås utgör första skyddsbarriären
Aftonbladet tipsar i en artikel om att ett av de bästa sätten att skydda sig mot inbrott är att du försöker tänka som inbrottstjuven. Om du skulle göra inbrott finns det en faktor som är avgörande: hur snabbt det går att komma in i huset. Ju fortare det går desto bättre är det för tjuven, det säger sig självt. Det är i det avseendet som en säkerhetsdörr är den första åtgärden du bör införskaffa för att säkra ditt hem för inbrott. De är inte omöjliga att bryta sig in i, men det tar mycket längre tid. Eftersom de flesta inbrottstjuvarna är rutinerade kan synen av en säkerhetsdörr vara nog för att få dem att vända på klacken. En säkerhetsdörr fungerar till exempel mycket bättre som avskräckande åtgärd än ett larm. Många tidigare inbrottstjuvar menar till och med att inbrottslarm inte stoppar dem från att göra inbrott. De har helt enkelt koll på hur lång tid det tar från att larmet utlöses tills dess att de bör lämna inbrottsplatsen. I de flesta fall får de gott om tid att genomföra inbrottet precis som de hade tänkt sig.
Fler bra tips för att göra det svårare för tjuven:
- Prata med dina grannar innan du åker på semester. Förhoppningsvis kan de hjälpa dig att få det att se ut som att någon är hemma.
- Förvara inte stora mängder kontanter hemma och förvara dina mest värdefulla tillhörigheter i kassaskåp.
- Fotografera och katalogisera dina värdesaker. Det kan vara till stor hjälp för polisen om de skulle stöta på föremålen i samband exempelvis med husrannsakningar.